CSS este acronimul pentru Cascading Style Sheets.
Ce pot sa fac cu CSS?
CSS este un limbaj (style language) care defineste „layout-ul” pentru documentele HTML. CSS acopera culori, font-uri, margini (borders), linii, inaltime, latime, imagini de fundal, pozitii avansate si multe alte optiuni.
HTML este de multe ori folosit necorespunzator pentru a crea layoutul site-urilor de internet. CSS ofera mai multe optiuni, este mai exact si sofisticat.
In plus, este suportat de toate browserele actuale.
Care este diferenta dintre CSS si HTML?
HTML este folosit pentru a structura continutul in timp ce CSS este folosit pentru a formata continutul. In perioada de inceput a web-ului, HTML era folosit numai pentru structura textului. Textul se putea marca cu taguri precum <hl> si <p> pentru a marca titlul sau un paragraf.
Odata cu cresterea popularitatii web-ului designeri au inceput sa caute diferite posibilitati de a adauga layout documentelor online. Pentru a raspunde acestor cerinte, producatorii de browsere (in acea vreme Microsoft si Netscape) au inventat noi taguri HTML precum <font> care difera fata de tagurile originale HTML prin faptul ca definesc layoutul si nu structura. Acest lucru a dus si la o situatie unde tagurile originale de structura ca <table> sa fie folosite necorespunzator pe pagini de layout (to layout pages).
Multe taguri noi de layout brecum <blink> erau recunoscute numai de unele browsere. O formula comuna ce aparea pe siteuri era „Aveti nevoie de browserul X pentru a vedea aceasta pagina”.
CSS a fost inventat pentru a remedia aceast situatie, furnizandu-le designerilor facilitati sofisticate pentru editarea layoutului, suportate de toate browserele. In acelasi timp, separarea site-urilor de prezentare pentru documente de continutul documentelor usureaza foarte mult intretinerea lor.
Ce avantaje aduce CSS?
CSS a reprezentat un element revolutionar in lumea web-designului.
Beneficiile concrete includ:
- controlarea layoutului documentelor dintr-o singura pagina de stiluri,
- control mai exact al layoutului,
- aplicare de layouturi diferite pentru tipuri media diferite (ecran, printare, etc),
- tehnici numeroase si sofisticate.