Cate motoare electrice folositi zilnic? O buna parte din noi am zice zero, imaginandu-ne ca doar cei care lucreaza in domeniile industriale folosesc astfel de dispozitive. Bineinteles, ca ne inselam amarnic. De fapt, suntem tot timpul inconjurati de motoare electrice, fie ca mergem la cumparaturi sau ca suntem acasa. Chiar in clipa aceasta, daca cititi acest articol de pe un calculator sunt cel putin doua motoare electrice care va permit sa faceti acest lucru: cele ale ventilatoarelor calculatorului: unul care raceste sursa de alimentare a sistemului si un al doilea care este folosit pentru mentinerea temperaturii procesorului. Daca sunteti acasa, ridicati-va si mergeti in bucatarie: mixerul, storcatorului de fructe si toate celelalte procesoare de mancare pe care le gasiti aici folosesc si ele cate un motor electric. Orice aparat care prezinta o miscare mecanica de rotatie are la baza actiunea unui astfel de motor.
Un alt exemplu de dispozitiv care se foloseste de actiunea motoarelor electrice si pe care il folosim foarte des in activitatea noastra casnica este aspiratorul. Dorinta si necesitatea de a locui intr-un mediu curat si igienic a existat din totdeauna, dar aspiratoarele si motoarele electrice nu au lucrat mereu impreuna. De fapt, primele aspiratoare au fost manuale si constau dintr-o serie de perii care se roteau si un burduf care „aspira” praful. Apoi au fost inventate aspiratoare pneumatice care suflau praful si aspiratoare care se foloseau de puterea motoarelor termice. Acestea de pe urma erau atat de mari incat trebuiau transportate cu o caruta si nu puteau fi aduse in interiorul cladirii. Abia mai tarziu cand motoarele electrice au inceput sa se dezvolte, au fost cuplate cu aspiratoarele ceea ce le-a ajutat sa fie de mici dimensiuni si suficient de usoare pentru a fi portabile.
Aspiratorul modern, indiferent de configuratia sa, foloseste un ventilator centrifugal pentru a crea un vid partial care ii permite sa aspire praful din covoare, podele, draperii sau oricare alta suprafata sau material dintre cele care pot fi intalnite intr-o gospodarie.
Dupa cum vedeti chiar suntem inconjurati zilnic de motoare electric si nu este de mirare ca cea mai mare parte a consumului global de electricitate este produs de aceste masinarii. De fapt, ele asta fac: transforma curentul electric in lucru mecanic pe care noi apoi il folosim asa cum dorim.
Motoarele electrice au o istorie lunga, ele fiind pentru prima data inventate in cu aproape 200 de ani in urma. Desi, in secolul trecut motoarele termice au fost cele care au atras atentia publicului, ele nu au disparut si au continuat sa fie folosite si sa fie imbunatatite pana cand, astazi, au ajuns din nou pe primul loc.
Dar sa vedem cum functioneaza un astfel de motor electric. Desi exista mai multe tipuri, toate au la baza acelasi principii: daca introducem un electromagnet in interiorul campului magnetic dezvoltat de alt magnet, polii celor doi se vor atrage si se vor respinge succesiv creandu-se o miscare de rotatie. Pentru realizarea unui electromagnet tot ce trebuie sa facem este sa trecem printr-un conductor un curent electric. Acest conductor va fi rotorul, partea rotativa a motorului, care va fi liber sa se miste si care va avea atasat de el un ax prin care va fi livrat lucrul mecanic. Partea stationara se numeste stator, el este cel care creaza campul magnetic care va influenta rotorul. Intre stator si rotor exista o a treia componenta: intrefierul, spatiu liber dintre cele doua. Probabil va ganditi ca acesta nu are cine stie ce rol, dar va inselati, spatiul respectiv influentand semnificativ performanta finala a motorului.
Avantajul principal al tuturor motoarelor electrice este eficienta, aproape 90% din energia introdusa in sistem fiind convertita in lucru mecanic, fapt ce nu este valabil pentru alte tipuri de motoare precum cele termice. Aditional, datorita lipsei de complexitate a constructiei, ele sunt, deobice, mai usor de reparat si intretinut.
Singurul dezavantaj al electromotoarelor este numarul foarte mare de rotatii pe minut: 750 rpm, 1000 rpm, 1500 rpm, 3000 rpm, etc. Asa cum va imaginati acest dezavantaj poate cauza probleme in majoritatea aplicatiilor. Imaginati-va ca folositi un lift sau o scara rulanta care se misca cu astfel de viteze. Nu ar ati fi deloc in siguranta. Acest obstacol este depasit cu ajutorul motoreductoarelor, dispozitive care servesc rolul de a micsora numarul de rotatii pe minut si de-a creste cuplul sau forta motorului, practic ajutandu-l sa lucreze cu greutati mult mai mari.
Exista cate un motor pentru fiecare aplicatie. De aceea, daca avem nevoie de un astfel de dispozitiv pentru a-l folosi acasa sau in orice alt mediu, trebuie sa avem in vedere cerintele exacte ale aplicatiei si specificatiile motorului. Nu toti avem know-how-ul tehnic pentru a face o alegere informata. Este intotdeauna o idee buna sa recurgem la serviciile unor experti. Braco MES este o astfel de companie care detine expertiza necesara pentru a ne ajuta atunci cand achizitionam un motor. Aceasta expertiza este acumulata datorita anilor de experienta in constructia si repararea motoarelor electrice.